Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić

Kontakt: +381 (0) 24 670 850
Matije Korvina 9, 24000 Subotica
 

UDRUŽENJE KLASTER AGROINDUSTRIJA

Subotica

Direktor: Ksenija PERČIĆ

 

 

 

 

ELABORAT

INTEGRALNA PONUDA LOKALNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA TURISTIČKO TRŽIŠTE

 

Download

 

Subotica, April 2016.

suncokret

 

 

Integralna ponuda prehrambenih proizvoda Udruženja klaster AGROINDUSTRIJA doo Subotica, odnosno njenih članica nemenjenih turističkom tržištu MICE sačinjena je nakon iscrpnih konsultacija sa članovima klastera, te definisanja šta je od njihovih proizvoda pogodno i zrelo za plasman u okviru turističke ponude MICE.

U uži izbor selektovano je šest entiteta članova Klastera, od kojih  su dva proizvođači primarnih poljoprivrednih proizvoda ( Biofarma Mamužić i ZZ Voćko), dok su preostala četiri prerađivači voća, povrća, odnosno organskih proizvoda.

U daljem tekstu ovog Elaborata predstavlja se ponuda proizvoda po njihovim proizvođačima:

 

SUNCOKRET DOO

 

U vojvođanskom selu Hajdukovo, nadomak Subotice, krajem 80-ih osnovan je „Suncokret“. Ovo preduzeće za proizvodnju zdrave hrane u to vreme bilo je pionir u oblasti hladno ceđenih ulja na prostoru bivše Jugoslavije, a danas je utemeljivač organske proizvodnje i prerade u Srbiji.

Prva oprema koja je kupljena je bila stogodišnja hidraulična presa za ceđenje devičanskog bundevinog i susamovog ulja na tradicionalni način tj. hidrotermičkom pripremom sirovina za ceđenje.

Od 2014. godine „Suncokret“ za svoje prirodne i organske proizvode uvodi na tržište novo brend ime – “Granum”. Svi proizvodi pod ovom etiketom se izrađuju od 100% prirodnih sastojaka. Osim što se koriste u ishrani, izuzetni su i kao preparati koji služe za prevenciju kao i pomoć pri lečenju različitih oboljenja i zdravstvenih tegoba.

Od 2004. poseduje međunarodni  sertifikat „BCS“ iz , dok na domaćem tržištu kontrolu vrši francuska sertifikaciona kuća „Eco Cert“ koja ima predstavništvo u Beogradu, a  HCCP-e sertifikat je izdat od mađarske sertifikacione kuće „Euro Cert“.

Ponuda proizvoda za potrebe članica turističkog klastera koje raspolažu ponudom MICE

 

Suncokretovo ulje Organik

Zejtin je hladno ceđeno, nerafinisano ulje dobijeno mehaničkim ceđenjem oljuštenih sirovih semenki organskog suncokreta. Bogat je karotenoidima, vitaminima E, A i D, kao i masnim kiselinama omega 6 i 9.

Sastav: ulje semena organskog suncokreta 100%

 

Način primene:

Suncokretovo ulje odlikuje blagi ukus i zato nalazi široku primenu u kuvanju. Koristi se za prženje, kuvanje, salate kao i za detoksikaciju putem mućkanja ulja u ustima.

Pakovanje: 

500ml

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

315.00 rsd

Devičansko bundevino ulje

Devičansko bundevino ulje dobija se mehaničkim ceđenjem pečenog semena golosemene bundeve na hidrauličnoj presi staroj preko sto godina, tradicionalnim postupkom za koji je dokazano da daje ulje sa najboljim nutritivnim sastavom i izvanredno bogatim ukusom. Bundevino ulje je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, omega 6 i 9, kao i vitaminom E i karotenoidima koji imaju jako antioksidantno dejstvo.

Sastav: ulje semena bundeve 100%

Način primene:

U ishrani: Bundevino ulje mnogi smatraju jednim od najukusnijih jestivih ulja. Koristi se pre svega kao salatno ulje, ali može da posluži i kao dodatak varivima i kuvanim žitaricama.

Pakovanje: 

250ml

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

1080.00 rsd

Ulje repice

Dobijeno mehaničkim ceđenjem sirovih semenki uljane repice, ovo hladno presovano, nerafinisano ulje odlikuje bogat sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Sadrži sve tri esencijalne masne kiseline: omega 3, 6 i 9 i zbog svog blagog mirisa i ukusa preporučuje se za spremanje kolača i peciva.

Sastav: ulje semena uljane repice 100%

Način primene:

Zbog visokog procenta omega 3 i 6 masnih kiselina preporučuje se pre svega kao salatno ulje, ali mnogi ga, zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, kao i blagog ukusa, koriste i u kuvanju i pečenju.

Pakovanje: 

500ml

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

280.00 rsd

 

Balzamiko jabukovo sirće Organik

Koristeći sertifikovanu organsku sirovinu i tradicionalne metode dobili smo visoko kvalitetno jabukovo sirće. Dodavanjem organskog koncentrata jabuke stvorili smo balzamiko sirće izuzetno plemenitog ukusa.

Jabukovo sirće zadržava sve hranljive sastojke koje jabuka ima (pektin, beta karotin, kalijum) uz dodatak kiselina i enzima koji se stvaraju u procesu fermentacije.

Sastav: sirće jabuke 90%, organski koncentrat jabuke 10%.

Način primene:

Sirće od jabuke je ukusan dodatak salatama. Pored toga uspešno pospešuje  probavu, te doprinosi stvaranju bazne sredine u organizmu.

Pakovanje: 

250ml

Rok trajanja:

Dve godine

Cena:

126.00 rsd

Balzamiko sirće nara Organik

Koristeći tradicionalnu tehnologiju stvorili smo sirće od samoniklog  nara koje je organskog porekla i prefinjenog  ukusa. Dodavanjem organskog koncentrata jabuke i borovnice dobili smo balzamiko verziju. Rezultat je sirće izvanredno bogatog ukusa oplemenjeno slašću organske jabuke i borovnice.

Ovo sirće sadrži sve visoke hranljive vrednosti nara, uz dodatak kiselina i enzima koji se stvaraju u procesu fermentacije.

Sastav: organsko sirće nara 85%, organski koncentrat jabuke i borovnice 15%.

Način primene:

Sirće od nara je ukusan dodatak salatama. Pored toga uspešno pospešuje  probavu, te doprinosi stvaranju bazne sredine u organizmu.

Pakovanje: 

250ml

Rok trajanja:

Dve godine

Cena:

220.00 rsd

Bundevin puter

Dobijen mlevenjem semenki golosemene bundeve jedinstveni ukus našeg bundevinog putera retko koga ostavlja ravnodušnim. Puter od bundevinih semenki je ukusan, visokohranljivi namaz, koji ima sačuvane sve dobre osobine bundevinog semena.

Ne sadrže holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein.
Bundevin puter je postan proizvod.

Sastav: bundevino seme 97%, devičansko bundevino ulje 2,5%, morska so 0,5%.

Način primene:

Pored toga što se koristi kao namaz, dodatak kačamaku i drugim kašama od žitarica, od bundevinog putera mogu se praviti izuzetno ukusni umaci i prelivi, koji se mogu servirati uz razne priloge. Dodatkom vode, limuna i začina uz ravnomerno mešanje možete pripremiti vrlo ukusan preliv za žitarice, umake, namaz za hleb ili osnovu za supu.

Pakovanje: 

250g I 700g

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

450.00 rsd I 1170.00 rsd

Suncokretov puter Organik

Dobijen mlevenjem blago prepečenih semenki suncokreta, ovaj ukusan namaz ima izuzetnu nutritivnu vrednost.

Ne sadrže holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein.  

Suncokretov puter je postan proizvod.

Sastav: suncokretovo seme 97%, devičansko bundevino ulje 2,5%, morska so 0,5%

Način primene:

Pored toga što se koristi kao namaz, od suncokretovog putera mogu se praviti izuzetno ukusni umaci, koji se mogu servirati uz razne priloge. U pripremi poslastica, kako pečenih, tako i sirovih, takođe nalazi široku primenu

Pakovanje: 

250g

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

225.00 rsd

Orahov puter

Sadrži nezasićene masne kiseline (izuzetno bogat sa omega 3) koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja. 

Ne sadrže holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein.  

Orahov puter je postan poizvod.

Sastav: orah 70%, seme suncokreta 30%.

Način primene:

Pored toga što se koristi kao namaz, orahov puter nalazi široku primenu u kuvanju, pogotovo u pripremi poslastica od sirovih sastojaka.

Pakovanje: 

250g

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

400.00 rsd

Naturela namaz

Ovaj ukusan namaz namenili smo onima koji, brinući za svoje zdravlje, traže alternativu za čokoladne namaze. Rogač svojim ukusom vrlo podseća na čokoladu, a pošto je sam po sebi sladak, traži samo malu količinu dodatnog zaslađivača (u našem slučaju meda).

Ne sadrže holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein.  

Naturela je postan proizvod.

Sastav: suncokretovo seme 65%, med 20%, nerafinisana kokosova mast 5%, suncokretovo hladno ceđeno ulje 5%, rogač 5%, aroma pomorandže 0,1%.

Način primene:

Pored toga što se koristi kao namaz, Naturela se može koristiti i kao fil za palačinke i kolače, ili u pripremi poslastica od sirovih sastojaka.

Pakovanje: 

250g

Rok trajanja:

Godinu dana

Cena:

242.00 rsd

 

Posete turista su moguće radnim danima od 08-14h uz pedhodnu najavu putem telefona 024/758-052.

Adresa:

Suncokret doo

Kaštelj put 4b, 24414 Hajdukovo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIO FARMA MAMUŽIĆ

 

Bio farma Mamužić se nalazi na Severu Bačke, u selu Ljutovo, kod Subotice.

Organskom proizvodnjom se počela baviti od 2003 godine, da bi 2006 godine dobila prvi  sertifikat za organsku proizvodnju.

Na samom početku su pohađali bio škole, koje su bile organizovane od strane udruženja Terras iz Subotice.

Na parcelama su bili postavljeni ogledna polja u cilju postizanja praktičnih saznanja u organskoj proizvodnji.

Na njihovom imanju od 22 ha gaji se voće,povrće i žitarice.Od povrća se najviše gaji celer,praziluk,paprika,crni luk,šargarepa, cvekla…

Na njihovom imanju se takođe vrši i prerada žitarica u integralna brašna.

Za preradu žitarica u integralna brašna, čija je sirovina organskog porekla, takođe treba da postoji sertifikat o preradi.

U ponudi proizvoda sem inetgralni brasna imaju:

  • Oljušten suncokret
  • Mlevena začinska paprika
  • Oljušten ovas, ječam, pšenica, lucerka

 

Njihovi proizvodi su prepoznatljivi po tome što su iz organske proizvodnje.To znači da proizvod sadrži veći sadržaj vitamina,da u poredjenju sa sličnim  proizvodom iz konvecionalne proizvodnje, ima veći sadržaj suve materije.

 

 

 

Ponuda proizvoda za potrebe članica turističkog klastera koje raspolažu ponudom MICE

Ječmeno integralno brašno

Ječam se prerađuje u tri faze. Prva faza je izdvajanje primesa, druga faza je ljuštenje da bi se dobila „geršla“, a treća faza je mlevenje do određene granulacije i pakovanje u ambalažu.Pored velikog sadržaja β glukana što je osnovna karakteristika sa stanovišta ljudske ishrane, ječam sadrži i druge materije pogodne u ishrani. Posebno se ističe višak sadržaja fosfora i kalcijuma koji se nalaze u izbalansiranom stanju u odnosu na druga žita.

Sastav : ječam 100 %

Način pripreme :

Upotrebljava se za pripremu hleba i peciva, kao dodatak ostalim brašnima.

Pakovanje :

1 kg

Rok trajanja :

Pola godine

Cena :

120,00 din / kg

 

 

Pšenično inetgralno brašno

Integralno pšenično brašno sadrži u sebi sve delove zrna pšenice što mu daje izvanredna nutritivna svojstva. Sa usitnjenim endospermom dobija: energiju kroz skrob i proteine, sa omotačem obezbedjuju se dijetalna vlakna i proteini, a kroz usitnjenu klicu esencijalne masti i aminokiseline, kao i nezamenljive tokoferole poznate kao vitamini E grupe. Zahvaljujući takvom sastavu, integralno pšenično brašno se sa nutricionističkog stanovišta smatra za jednu od najkompletnijih namirnica.

Sastav : pšenica 100 %

 

Način pripreme :

Koristi se najčešće u pripremi hleba i peciva

Pakovanje :

1 kg

Rok trajanja :

Pola godine

Cena :

80,00 din /kg

 

Speltino integralno brašno

Speltino brašno je veoma bogatog nutritivnog sastava, jer zrno spelte obiluje hranljivim materijama. Integralno brašno spelte sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih vrsta brašna. Pošto su u speltinom brašnu ti minerali vezani organskim ugljenikom, mogu kompletno da se apsorbuju u organizmu.

Sastav : spelta 100%

Način priprme :

Speltino brašno obogaćuje svaku smesu brašna za izradu testa. Pošto ima visok sadržaj glutena, može se koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja, a mnogi ljudi koji su alergični na gluten iz pšenice, nisu alergični na gluten iz spelte.

Pakovanje :

1 kg

Rok trajanja :

Pola godine

Cena :

200,00 din / kg

 

 

Raženo integralno brašno

Raženo brašno je najsličnije pšeničnom brašnu, ali sadrži izuzetno male količine glutena – zbog čega je raženo pecivo tvrđe i gušće.

Sastav : raž 100 %

Način pripreme :

Da bi se ublažila njegova tvrdoća, pekari kombinuju raženo i pšenično brašno sa drugim vrstama brašna. Na ovakav način se pecivu poboljšava hranljiva vrednost, a raženo brašno mu daje specifičan ukus i znatno produžava svežinu. Hleb napravljen od čistog raženog brašna duže zadržava svežinu, tamniji je i nije šupljikav kao pšenični.

Pakovanje :

1 kg

Rok trajanja :

Pola godine

Cena :

120,00 din / kg

 

Ovseno integralno brašno

Ovseno brašno sadrži supstance koje povoljno utiču na smanjenje lošeg LDL holesterola odgovornog za zakrečenje krvnih sudova i porast krvnog pritiska.Posebno su značajna rastvorljiva i nerastvorljiva dijetetska vlakna koja se u idealnom balansu, nalaze u omotaču zrna ovsa.
Ovseno brašno se sporije vari, tako da izaziva duži osećaj sitosti, a takođe čisti želudac i creva od štetnih produkata.

 

 

Način pripreme :

Integralno ovseno brašno prvenstveno je namenjeno za pekarske proizvode, za proizvodnju specijalnih vrsti hleba i peciva, a može da posluži i za proizvodnju kaša. Ovseno brašno je lako svarljivo pa se koristi u velikim količinama kao hrana za decu već u uzrastu kada odojče počinje da uzima čvrstu hranu.

Pakovanje :

1 kg

Rok trajanja :

Pola godine

Cena :

180,00 din / kg

 

Kukuruzno žuto integralno. brašno

Žuti kukuruz sadrži značajne količine karotina koji mu daju žutu boju, pored karotina neki zubani sadrže i B12 vitamin, kao i hrom.Najjednostavniji način prerade je suvo mlevenje pri čemu se dobijaja brašno.

Način pripreme :

Najviše se koristi za proizvodnju palente i proje koji spadaju u omiljena jele u ovim krajevima.

Pakovanje :

1 kg

Rok trajanja :

Pola godine

Cena :

180,00 din/ 7 kg

Oljušten ječam

Ova vekovima stara žitarica puna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti, i kao sve biljke, nema holesterola.Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar.Ječam ima znatan udeo prehrambenih vlakana, zbog čega pospešuje varenje i održava povoljnu ravnotežu crevnemikroflore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuvanju oljuštenog zrna vredna je dijetalna hrana kod bolesti grla i želuca.

Način pripreme .

Ječam se može koristiti kao celo zrno ili kao ječmeno brašno. Kuvani ječam se može služiti kao prilog mnogim jelima, slično kao što se koristi pirinač.

Pakovanje :

0,5 kg

Rok trajanja :

Godinu dana :

Cena :

100 din / 0,5 kg

 

Oljušten ovas

Seme ovsa, koje se i koristi u ishrani, sadrži esenciju hranljivog potencijala ove biljke. Prednjači u proteinima, naravno biljnog porekla, koji sadrže najmanje zasićenih masti. Ovas je dragocen i za održavanje optimalnog krvnog pritiska. Antioksidanti koje sadrži sprečavaju oksidaciju holesterola, koja se događa kad pritisak skoči i u organizmu se poveća broj štetnih slobodnih radikala. U tom slučaju dolazi do oksidacije čestica holesterola i on se lepi za zidove krvnih sudova.

Namena :

Ovas se koristi u ljusdkoj ishrani.Ovas se  može da se jesti sirova, kuvana, pečena, slatka ili slana. Može se koristiti za kaše i čajeve.

Pakovanje :

0,5 kg

Rok trajanja :

Godinu dana

Cena :

120,00 din / 0,5 kg

 

 Oljuštena pšenicaode danas u svetu najvažnija od svih žitarica, jer se najviše koristi za

Celo zrno pšenice je bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamine B kompleksa, beta karotin, vitamin E, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i gvožđe. Pšenica sadrži veću količinu proteina od svih ostalih žitarica.

Namena :                 

Masti se nalaze u klici a mineralni sastojci u omotaču zrna, tako da najveće zdravstvene vrednosti ima konzumiranje celog zrna.
Kombinovanjem pšenice sa mahunarkama postiže se veća biološka vrednost obroka.

Pakovanje :

0,5 kg

 

Rok trajanja :

Godinu dana

Cena :

80,00 din / 0,5 KG

 

Oljušten suncokret

Suncokret sadrži sve esencijalne aminokiseline u znatnoj količini, kao sto su linoleinska masna kiselina – omega 6, za koje je poznato da snižavaju nivo holesterola u krvi, i oleinska kiselina. . Suncokretove semenke sadrže veću količinu vitamina E (50 mg/100gr),veoma su dobar izvor i raznih minerala, Ca, P, Mg, Na, K i Fe, kao i vitamina B kompleksa

Namena :

Propržen i samleven može se dodavati različitim jelima: žitaricama, varivima, sosovima, možete ga koristiti i za doručak kao sastavni deo kaša. Usitnjen, uz dodatak vode i začina, može poslužiti kao preljiv za pizzu i razna pečena jela, a može dodavati testu prilikom spremanja hleba i raznovrsnih kolača.

Pakovanje :

100 g

Rok trajanja .

Godinu dana

Cena :

60,00 din / 100 g

Posete turista su moguće vikendom u prepodnevnim časovima.

Adresa:

Farma Mamužić

Mamužićev put 68,
Ljutovo 24215

 

 

 

 

 

 

CASEUS DOO

CASEUS DOO

24215 Ljutovo,

Peščarina br. 4.

Tel/fax: +381 (0)24 76 74 26

e-mail: caseus@tippnet.rs

 

D.O.O. CASEUS se nalazi u Ljutovu na deset kilometara od Subotice na krajnjem severu Vojvodine. Osnovan je i počeo sa radom u jesen 2009. godine. Ime potiče od latinske reči caseus što u prevodu znači sir.

Caseus da bi zadovoljio rastuće potrebe za zdravom hranom koja ne sadrži supstance kao sto su holesterol, laktoza, kazein i druge odlučio se na proizvodnju sira biljnog porekla.

Caseus je prvo i jedino preduzeće u našoj zemlji koje se bavi proizvodnjom biljnog sira. Sir se proizvodi po najsavremenijoj danskoj tehnologiji uz korištenje savremene opreme i repromaterijala visokog kvaliteta. Kvalitet je osnovni imperativ preduzeća i on se kontroliše u akreditovanim labaratorijama . Posvećenost kvalitetu je i skoro dobijanje sertifikata HACCP I ISO 9001:2008

 

 

Ponuda proizvoda za potrebe članica turističkog klastera koje raspolažu ponudom MICE

 

 

PROIZVODI

 

Ova specifična vrsta sira proizvodi se u samo 6 zemalja sveta te se može  pohvaliti da je jedini proizvođač  na ovim prostorima. Zbog posebnosti proizvodnje i pakovanja ALA PIZZA SIR ima rok trajanja od 6 meseci i nema kalo skladištenja. Preporučena temperatura čuvanja je 4-8°C.

 

Proizvodni  asortiman firme CASEUS čine:

 

– ALA PIZZA SIR ŠUNKA

– ALA PIZZA NATUR SIR

– ALA PIZZA GLJIVA SIR

 

Sirevi su pakovani u obliku rude težine oko 700-800 grama. Transportno pakovanje iznosi u proseku 12,5 -13 kg. Bar kodovi za sve tri vrste su kodovi promenljive težine.

 

OSOBINE SIRA

 

Sastav: smeša za sir (ugljeni hidrati,cheese powder,mineralna

materija),voda,so,biljna mast i prirodne arome.

Suva materija min.50%, mast u suvoj materiji min.40%.

 

Cena/kg (jednaka za sve tri vrste) iznosi EUR 2,70.

 

 

 

NOVI ASORTIMAN

 

U nameri da potrošačima pomogne  da se pri odluci o kupovini opredele za neki  od njegovih  proizvoda firma CASEUS ulaže značajne napore da osmisli  i sprovede  u delo koncept ekonomičnijeg i estetski kvalitetnijeg pakovanja kako samog proizvoda tako i namenski dizajnirane tzv. „display“ kutije koja izgledom i dimenzijama zadovoljava uslove držanja u rashladnim vitrinama.

 

Rukovodeći se činjenicom da je opredeljenje kupaca za neki proizvod posledica ispunjenja kombinacije kvalitativnih, cenovnih i kvantitativnih zahteva, više je nego sigurno da će rešenje koje se nudi, zajedno sa dosadašnjim asortimanom,

omogućiti dostupnost   proizvoda firme CASEUS kupcima različitih kupovnih moći i zadovoljenju njihovih afiniteta.

 

Ovaj biljni sir je posebno preporučljiv osobama alergičnim na mleko, pošto ne sadrži mlečne komponente, idealan je za period posta, ne sadrži holesterol (namirnice biljnog porekla ne sadrže holesterol!).

 

Ovaj inovairani asortiman čine:

– MINI ALA PIZZA SIR ŠUNKA

– MINI ALA NATUR SIR

– MINI ALA GLJIVA SIR

 

Težina jedne rude iznosi od 300-350 g. U display kutiju staje 15 komada te je težina kutije u proseku 5 kg. Po dve displej kutije pakovane su u jednu transportnu koja nosi oko 10 kg.

 

Bar kodovi na pojedinačnim rudama kao i na displej kutiji su težinski i različiti za sva tri ukusa.

 

Potvrda kvaliteta ala piza sira će biti i dobijanje sertifikata HACCP (upravljanje bezbednošću hranom), kao i ISO 9001:2008, od strane „Evrocert“ Austrija, čija sertifikacija je u toku.

Redovne mikrobiološke i hemijske analize rade se periodično na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, koji je članica Akreditacionog tela Srbije, tako da je obezbeđeno da proizvod koji napusti proizvodni pogon DOO „Caseus“ bude u potpunosti bezbedan za konzumiranje.

 

Cena/kg (jednaka za sve tri vrste) iznosi EUR 2,90.

 

 

ALA NATUR SIR

Biljni sir sa bogatim ukusom prirodnog sira, idealan za sendviče, pizze pohovanje ili kao dodatak raznim salatama.

 

ALA PIZZA SIR

Biljni sir sa blagim ukusom šunke, idealan za sendviče, pohovanje pizze ili kao dodatak raznim salatama.

 

ALA PIZZA SIR

Biljni sir sa blagim ukusom gljiva, idealan za sendviče, pohovanje pizze ili kao dodatak raznim salatama.

 

Posete turista su moguće radnim danima od 08-14h uz pedhodnu najavu putem telefona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZZ VOĆKO, Tavankut

ZZ Voćko
Srbija, Zmaj Jovina 73.
24214 Tavankut

Tel: +381 (0)24 4 766 080
Tel: +381 (0)24 4 766 866 – hladnjača
Fax: +381 (0)24 4 766 090

E-mail: vocko@tippnet.rs

Web: www.vocko.rs

 

 

ZZ Voćko se nalazi u Tavankutu u Subotičko-Horgoškoj peščari gde geografski položaj, klimatski uslovi i zemljišne karakteristike voću koje se ovde gaji daju  nenadmašan kvalitet, izgled i ukus. Stalna je tendencija podizanja novih zasada uz savete eminentnih stručnjaka gde se upotreba hemijskih preparata smanjuje na najmanju moguću meru a sve to u interesu kvaliteta voća i zdravlja potrošača.
Proizvodnja voća je zastupljena na 400 hektara gde jabuka čini okosnicu sa zastupljenošću od preko 300 hektara. NajvIše zastupljene sorte su: Idared, Jonagold, Golden Delicious, Granny Smith itd. Pored jabuke još se gaji šljiva najviše sorta Stenley i Čačanska rodna kao i breskva i nektarina.

ZZ Voćko osnovana je 2002 godine od strane 23 osnivača, odreda proizvođača voća, koji imaju nameru da proizvode voće vrhunskkog kvaliteta, koje je optimalno da se proizvodi na ovom podneblju. Pri tome, ZZ Voćko ima za zadatak da ih poveže, da otkupljuje njihovo voće, organizuje zajedničko čuvanje voća, ali i preeradu i plasman kupcima. Zbog toga raspolaže i ssavremenom linijom za  sortiranje i pakovanje voća.  Kupcima se nudi voće pakovano u kartonske ili drvene gajbe, ili u velike box palete. Dokaz posvećenosti proizvodnji voća je i to da je uveden i standard HACCP-sistem upravljanja bezbednošću proizvoda i SRPS ISO 9001 2001- sistem menadžmenta kvalitetom.

 

Ponuda proizvoda za potrebe članica turističkog klastera koje raspolažu ponudom MICE

 

 

ZZ VOĆKO

 

 

Voćko raspolaže sa hladnjačom kapaciteta 1500 tona sa kontrolisanom atmosferom  dok njegovi osnivači u svom vlasništvu imaju još dodatnih 3500 tona  kapaciteta hladnjače sa klasičnim sistemom hlađenja.

 

PROIZVODI:

 

 

JABUKE

Jabuka je čuvana pod ULO režimom tako da je odlične svežine.

 

 

 

Jonagold je američka sorta nastala 40 – tih godina prošlog stoleća, i kao što ime kaže, dobivena je ukrštanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i odtada je postala naročito popularna u Europi. Jonagold je savršen spoj dveju sorti!

UKUS: Medeno sladak ukus Golden Deliciousa i živahan kiselkasti ukus Jonathana, Jonagold čine izvrsnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje!

 

 

 

 

Idared je američka sorta nastala 1935. godine ukrštanjem sorti Jonathan i Wagner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Viosokoproduktivna je plantažna sorta i neosporno danas najpopularnija jabuka u Srbiji i svetu!

Zbog krupnog i lepog ploda, dobrog ukusa i neobično dugog skladištenja plodova, vrlo je cenjena i nije ni čudo zauzima tako visoko mjesto u svetu.

 

 

 

Štarking     Eureka! Pronašao sam je! To su bile reči Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana.
S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!, oduševljeno je izjavio Stark. Odtada pa do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima sveta.

 

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije, a otkrivena je u Australiji 60 – ih godina 19. stoleća kao slučajni semenjak na odlagalištu za otpad.
Gospođa Mary Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka „višenamenska”, odnosno odlična kako za kuvanje tako i za potrošnju u svježem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. stoljeća Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku.

 

Breskva Dora

Stvorena je ukrštanjem sorti Elberta x Springtime, 1966. Plod je krupan od 184 o 195g, visine 60mm, širine 67mm i debljine 69mm. Pokožica je žute boje prelivena karmin crvenom na površini 50-60%. Meso je žuto, čvrsto, sočno, odličnog ukusa. Potpuno se odvaja od koštice.

 

Kajsija Čačanska rodna

Izdvojena je klonskom selekcijom iz prirodne populacije domaće kajsije 1952god. Plod je srednje krupan, prosečne mase 54g, visine 49mm, širine 48mm i debljine 45mm, ovalnog oblika. Pokožica je naranžasto žuta sa izraženom
dopunskom crvenom bojom sa sunčane strane i rasutim crvenim tačkicama. Mezokarp je zlatnožute boje, fine strukture, odličnog ukusa i prijatne arome. sazreva krajem druge i početkom treće dekade juna meseca.

 

Šljiva Čačanska rodna

Stvorena je u Institutu za voćarstvo u Čačku. Zri kada i stenlej. Plod je srednje krupan 25-30 grama. Meso ploda je žuto, čvrsto, slatkonakiselo, prijatnog ukusa i dobrog kvaliteta. Koštica je sitna i lako se odvaja od mesa. Plodovi su univerzalne namene. Daje vrlo kvalitetnu rakiju.

Kada je reč o cenama proizvoda, one variraju sezonski, pri čemu su najniže u vreme sazrevanja i otkupa plodova, a na proleće dostižu svoj maksimum.

Činjenica da je kvalitetno voće iz asortimana koje nudi ZZ Voćko dodakuze i to što se 90 % proizvodnje članova ZZ Voćko izvozi na probirljiva strana tržišta.

 

Posete turista su moguće vikendom u prepodnevnim časovima.

 

 

 

 

LETA SNB DOO PALIĆ

Leta SNB doo Subotica-Palić

Adresa: Desetog oktobra 19, Palić (Subotica)

Kontakt: letasnb@gmail.com

Vlasnik i direktor: Srđan Uzelac

Godina osnivanja: 2014.

 

Leta SNB doo Palić dve godine prerađuje voće i povrće, sa namerom da lokalne proizvode visokog kvaliteta obradi na način  da dugoročno mogu da se koriste u što prirodnijem obliku. U tom smislu, ključni su proiuzvodi od paradajza, i to sušeni paradajz i paradajz sok, zatim  pekmez i slatko.

 

 

Ponuda proizvoda za potrebe članica turističkog klastera koje raspolažu ponudom MICE

 

Sušeni paradajz je primarni proizvod LETA SNB Palić, koji predstavlja ukusan, zdrav i niskokaloričan delikates. Može da se stavi na tost, picu, sendviče i razna peciva. Kada se doda salatama, namazima, rižotu ili jelima od testenine on im daje vrhunski ukus.

 

Pored toga, sušeni paradajz obogađuje ukus čorbama i toplim jelima od mesa i ribe.

Kao hladna zakuska, može da se služi sa kajmakom, kao i mladim ili feta sirom.

Takođe je izuzetno ukusan kada se pre konzumiranja prelije  maslinonim uljem i odgovarajućom mešavinom mediteranskih začina. U svakom slučaju reč je o izuzetnom specijalitetu.

 

 

Pored sušenog paradajza, LETA SNB doo Palić proizvodi i prirodne sokove od paradajza, koji  mogu da se koriste kao dodatak supama, i drugim kuvanim jelima uz meso ili testeninu, ili se koriste kao zdravi napitak.

 

 

 

 

 

 

Kada je reč o programu prerade voća, ključni proizvod su pekmezi, i to pekmez od kajsija i pekmez od šljive. LETA SNB Palić nudi visokokvalitetne pekmeze, proizvedene od lokalnog voća, bez štetnih aditiva.

 

Pored pekmeza, određeni vid prerade voća predstavlja i slatko, koje LETA SNB Palić proizvodi u prvom redu od lokalno proizvdenih i visokokvalitetnih jagoda i višanja.

 

Cenovnik proizvoda:

Rb

Naziv proizvoda

EAN code

Broj kom. u transportnom pakovanju

Težina  trans. pakovanja (bruto kg)

Maloprodajna cena

1

Leta Domaći pekmez od kajsija (390g)

8606107563114

12

7,56

299,00 Din.

2

Leta Niskokalorični pekmez od šljiva (390g)

8606107563138

12

7,56

285,00 Din.

3

Leta Domaće slatko od jagoda (250g)

8606107563091

12

5,05

209,00 Din.

4

Leta Domaće slatko od višanja (250g)

8606107563107

12

5,05

199,00 Din.

5

Leta Sušeni paradajz (50g)

8606107563121

22 / 30

1,77

179,00 Din.

6

Leta Sok od paradajza (750 ml)

8606107563145

6

6,85

149,00 Din.

 

Posete turista su moguće vikendom u prepodnevnim časovima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMD PLANTUM DOO HAJDUKOVO

 

AMD Plantum se nalazi na opstini Subotica, mesto Hajdukovo, adresa Omladinskih Brigada 413.

Pretežna delatnost preduzeća je ostala prerada i konzervisanje voća i povrća, šifra delatnosti 1039, industrija.

Kompanija za preradu voća i povrća Amd Plantum doo je osnovana 2013. Godine, a nalazi se na krajnjem severu Srbije u regiji poznatoj po voćarstvu.

Amd Plantum se prvenstveno bavi proizvodnjom sušenog voća i povrća a posebnu pažnju poklanja primeni novijih tehnologija.

Tako je pored klasičnog sušenja u funkciji i vakuumska sušara čijom se upotrebom dobijaju proizvodi neuporedivo boljeg kvaliteta od klasično sušenih.

 

 

 

 

Ponuda proizvoda za potrebe članica turističkog klastera koje raspolažu ponudom MICE

 

Sušeno voćni miks

 

Sušeno voćni mix je idealna formula za započinjanje dana. Sastoji se od komadića sušene jebuke, komadića suvih šljiva i suve višnje i predstavlja dobru energetsku podlogu za prvi dnevni obrok.

 

Sušeno voćni mix je idealna formula za započinjanje dana. Sastoji se od komadića sušene jebuke, komadića suvih šljiva i suve višnje i predstavlja dobru energetsku podlogu za prvi dnevni obrok.

Sušeni voćni mix se može koristiti kao dodatak cerealijama ili za spravljanje voćnog jogurta. Takodje se može koristiti i kao dodatak za kolače i druge poslastice.

 

Mlevena sušena jabuka

Mlevena sušena jabuka je idealan dodatak jelima kao što su torte i kolači, sladoledi, topli i hladni napici i kaše

 

 

 

 

Sušena višnja

Višnja (Prunus cerasus) je vrsta drvenaste biljke. Višnja je poreklom iz Male Azije a u Grčku je preneta pre nove ere.

Višnja (Prunus cerasus) je vrsta drvenaste biljke. Višnja je poreklom iz Male Azije a u Grčku je preneta pre nove ere.

Poput ostalog voća, višnja je siromašna mastima a bogata vitaminima i mineralima.

Lekovito dejstvo:

Višnja sadrži biljni pigment antocijan koji je vrlo jak antioksidans i koji je pogodan u prevenciji raka kao i za lečenje anemije.Izuzetno je bogata ugljenim hidratima i glukozom a predstavlja pravu riznicu kalijuma. Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, deluje osvežavajuće na organizam. Mineral kobalt utiče na smanjenje krvnog pritiska, jačanje krvnih sudova i kapilara. Sastojak kumarin ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi zbog čega je višnja dobra u prevenciji arterioskleroze i malokrvnosti. Višnja sadrži i melatonin koji pozitivno utiče na bioritam i spavanje.

Sušenjem višnje se svi ovi sastojci koncentrišu pa konzumiranjem brže ulaze u krvotok. Zbog obilja kalorija, sušena višnja je savršen grejač organizma.

 

 

 

 

 

BON VOĆE Štanglice

 

Amd Plantum doo je na tržište plasirao nov proizvod – štanglice od sušenog voća. Ovaj proizvod je zbog svoje visoke kaloričnosti pogodan kao dodatak ishrani za decu u razvoju, učenike, sportiste… 

 

 

 

Amd Plantum doo je na tržište plasirao nov proizvod – štanglice od sušenog voća. Ovaj proizvod je zbog svoje visoke kaloričnosti pogodan kao dodatak ishrani za decu u razvoju, učenike, sportiste…

Štanglice sadrže isključivo komadiće sušenog voća.

 

Tehnologija sušenja proizvoda AMD Plantum

1. Vakuumsko sušenje

Bazira se na prirodnoj pojavi da se tačka ključanja vode snižava smanjenjem pritiska, pa se proces sušenja odvija na temperaturama od 400C do 60C. Zbog niže temperature sušenja, proizvod zadržava svoja organoleptička svojstva, vitamine, minerale i ostale sastojke. Prednost vakuumskog sušenja je i kraće vreme sušenja i manji energetski gubici.

2. Klasično sušenje

Klasično sušenje se vrši u komornoj sušari na plastičnim lesama. Energent koji se koristi je propan-butan. 

3. Osmotsko sušenje

Osmotsko sušenje se bazira na fenomenu da rastvori različitih koncentracija imaju prirodnu težnju da se izjednače. Ovaj fenomen se naziva osmoza. Kod ovakvog načina sušenja se sveže voće uranja u koncentrovani rastvor šećera nakon čega započinje proces izvlačenja vode iz proizvoda. Nakon što se količina vode smanji za 50%, voće se stavlja na klasično sušenje. 

Osmotsko sušenje se u kompaniji Amd Plantum vrši u vakuum ukuvaču pri čemu temparatura ne prelazi 60oC što znači da su očuvana prirodna svojstva proizvoda.

Osmotsko sušenje se, pored šećernog rastvora, može vršiti i u koncentrovanim voćnim sokovima.

 

CENOVNIK PROIZVODA AMD PLANTUM

 

Posete turista su moguće radnim danima od 08-14h uz pedhodnu najavu putem telefona

 

 

 

 

 

 

 

Udruženje Ukusi Tradicije- maloprodajni objekat u Subotici sa velikim asortimanom raznih proizvoda tradicionalne proizvodnje, sa svim sertifikatima proizvođača

 

Ponuda članica Ukusa tradicije može se videti iz tabele koja sledi:

 

R.br. PROIZVOD OPIS SASTAV TEŽINA ROBNA MARKA CENA (din)
1 Pekmez od šljive pasterizovano voće šljiva, šećer, limunska kiselina 720 ml Ukusi tradicije 315
2 Kompot od breskve pasterizovano voće breskva, šećer, limunska kiselina 720 ml Ukusi tradicije 150
3 Sok od paradajza pasterizovano povrće paradajz, so, šećer 1000 ml Ukusi tradicije 160-190
4 Sirup od višnje pasterizovani voćni sirup višnja, šećer, limunska kiselina 1000 ml Ukusi tradicije 250
5 Sirup od zove pasterizovani voćni sirup cvet zove, šećer, limunska kiselina 1000 ml Ukusi tradicije 180
6 Pekmez od kajsija pasterizovano voće kajsija, šećer, limunska kiselina 720 ml Ukusi tradicije 375
7 Namaz od drenjine pasterizovani voćni namaz kaša drenjine, šećer, kukuruzni skrob, pektin, limunska kiselina 370 ml Ukusi tradicije 190
8 Namaz od šipka pasterizovani voćni namaz kaša šipurka, šećer, kukuruzni skrob, pektin, limunska kiselina 370 ml Ukusi tradicije 200
9 Slatko od dunja niskokalorično slatko od dunja dunje, šećer, orah, limun, limunska kiselina 250 ml Ukusi tradicije 120
10 Namaz od jagoda pasterizovani voćni namaz jagoda, šećer, kukuruzni skrob, pektin, limunska kiselina 720 ml Ukusi tradicije 350
11 Voćni nektar jagoda-višnja pasterizovani voćni nektar jagoda, višnja, šećer, limunska kiselina 200 ml Ukusi tradicije 75
12 Kiseli krastavci pasterizovano povrće krastavac, sirće, so, šećer, biber, slačica 720 ml Ukusi tradicije 165
13 Kiseli krastavci (kocka) pasterizovano povrće krastavac, vinsko sirće, so, šećer, biber, slačica 720 ml Ukusi tradicije 120
14 Cvekla u kockama pasterizovano povrće cvekla, jabučno sirće, so 720 ml Ukusi tradicije 120
15 Ajvar pasterizovano povrće pečena parika, plavi patlidžan, so, sirće, beli luk 720 ml Ukusi tradicije 500-600

 

 

AGROINDUSTRIJA KLASTER

Direktor Ksenija Perčić

 

Kontaktirajte Nas:

Matije Korvina 9
24000 Subotica
+381 (0) 24 670 850